RENOVERA BADRUM
- Vi guidar dig genom hela renoveringen
  HEM BADRUM KÖK OFFERT KONTAKT  
Amhult Bygg
KONTAKTA OSS
Amhult Bygg & Kakel AB
Karl Johansgatan 152
414 51 Göteborg
031-24 14 12
info@amhultbygg.se
 
 

Renovera kök? Tips innan köksrenovering

– Funderar du på att renovera köket, byta till nytt kök, nya vitvaror, ny köksblandare eller kanske nya köksluckor? Oavsett vad du väljer till ditt kök så finns det många egenskaper och material att välja på – vilka egenskaper och material är viktiga för dig? Här får du bra tips och information när du ska renovera ditt kök. Ambult Bygg guidar dig genom hela renoveringen.

Något av det första som är bra att fundera på inför en renovering är vilken typ av kök som önskas. Alla hem är försedda med ett befintligt kök, som planerats av någon för en viss anlednings skull. När det väl ska renoveras är det lika bra att fundera ordentligt på om köket ska vara av samma storlek och typ, eller om det ska ske någon förändring av läge, storlek eller placering. Det är inget som säger att ett köks storlek eller inte kan förändras vid renoveringen.
En renovering av ett kök kan i princip kosta hur mycket och hur lite som helst. En budgetvariant är att byta luckor och måla om, samt lägga in ett nytt golv. En helrenovering innebär att allt från tak till golv byts ut, inklusive stommar i inredningen. Vare sig du tänker budget eller stort, finns det en hel del att tänka igenom innan renoveringen startar.

Klok investering

En köksrenovering är en klok investering. Värdet på huset höjs i takt med att köket förbättras. Oavsett om enbart luckorna byts ut eller målas om, eller hela köksinredningen byts ut, kommer hela huset att kännas fräschare och roligare. Nytt kakel, nytt golv och ett ommålat tak kan också göra sitt till för att fräscha upp en äldre inredning.

Gör en skiss på ditt kök

Mät upp köket och gör en skiss där du ritar in skåp och arbetsbänkar. Rita även in matbord och stolar så att du kan planera möbleringen och få en helhetsbild av det nya köket. I skissen ska du även ange takhöjden och måtten på väggar och fönster. Det är också viktigt att du mäter avståndet från golv till fönster. Rita in innerdörrar, karmar och dörrfoder och området som behövs för att öppna dörrar som är inåtgående i köket. I skissen ska du även rita in vart element och rör finns.
Om man själv mäter upp köket för beställning bör man ta med i beräkningen hur mycket av stommen som luckan täcker, eller inte täcker för att kunna montera gångjärnen rätt så att luckorna inte öppnas med handtaget mot någon vägg eftersom luckan då inte kan öppnas helt. Ofta har leverantörerna instruktioner för mätning på sina hemsidor. Så läs noga!
Drag i lådorna och öppna skåpen på modellköket hos leverantören. Kvaliteten på hårdvaran påverkar priset, men också kökets livslängd och användarens trivsel. En anledning att välja specialbyggt kök är om man har ovanligt hög takhöjd. Det finns mycket att vinna på att kunna bygga skåp ända upp till taket. Inte minst ur rengöringssynpunkt.
Det är vanligt att välja vita stommar och hyllor oavsett luckans färg eftersom detta gör det lätt att hålla rent, och kan kännas fräschare.
Vill man ha köksluckor i glas bör man fundera på var. Det är inte bra att montera glasskåpen mot den vägg som har mest solljus. Det kan bli varmt i skåpen, och reflektionerna kan irritera.

 

 Renovera badrum

 
 Renovera kök

 
 Övriga tjänster

 
 
 
Amhult Bygg & Kakel AB - Karl Johansgatan 152 - 414 51 Göteborg - 031-24 14 12 - info@amhultbygg.se